Учени откриха вулкани на Меркурий

Космическият апарат „Месинджър" се доближи до Меркурий на около 200 километра (рекордно близко разстояние) на 14 януари и направи около 1200 снимки на най-малката планета в Слънчевата система.

Астрономите от НАСА откриха, че на най-малката планета в Слънчевата система – Меркурий, в миналото е имало вулканична дейност. Откритието стана възможно благодарение на снимките, направени от космическата сонда „Месинджър“, която прелетя на рекордно близко разстояние до планетата.

НАСА оповести първите резултати и първите снимки от прелитането на "Месинджър" над досега неизследваната скрита страна на Меркурий.

"Този полет ни позволи да видим част от планетата, която нито една сонда не е снимала досега и да получим вълнуващи резултати", каза на пресконференция главният научен ръководител на мисията Шон Соломон от Института "Карнеги".

Той посочи, че получените от "Месинджър" снимки и данни показват, че "това не е планетата, която ние мислехме, че ще открием".

Соломон определя Меркурий като много динамична планета заради нейната вулканична активност и неговата магнетосфера (най-отдалечената част в атмосферата, подложена на влиянието на магнитно поле).

Благодарение на сондата, учените са получили топографски образ на кратери и други геологични образувания на скритата страна на Меркурий.

„Месинджър" е открил и геологично образувание, каквото не е откривано досега на Меркурий или на Луната и което учените от мисията са нарекли "Спайдър".