Най-опасният вулкан на света

През 79 г. сл.Хр. най-опасният вулкан в света погребал град Помпей. Следващото изригване би могло да бъде много по-голямо.

Скелетите от Сан Паоло Бел Сито предоставиха на италианските учени материал за изследователски проект, съчетаващ три области - вулканология, археология и физическа антропология. Откритията от последните десет години пренаписаха историята на близкия вулкан и добавиха заплашителна отсянка на научните дебати за опасността от бъдещи изригвания.

Намерените мъж и жена не са били обречени бегълци от прочутото изригване от 79 г. сл.Хр., погребало Помпей и Херкулан. Те вероятно са били жители на едно от десетките праисторически селища от бронзовата епоха, с които е била осеяна тази прекрасна плодородна равнина по време на едно по-ранно (и както се оказва, още по-свирепо) избухване на Везувий. То се случило преди около 3780 години и засегнало района на днешната италианска провинция Авелино. Съвременни изследователи твърдят, че това изригване представлява кошмарен модел за бъдеща катастрофа, която може да затрупа самия Неапол. Да му мислят трите милиона жители на днешен Неапол и околностите му - защото изригване от такава величина вероятно ще има пак и може би (от геоложка гледна точка) съвсем скоро.

Не е хубаво да се внушава излишен страх, но още по-лошо е да гледаш безпомощно какво се случва, когато хиляди изплашени хора припряно се опитват да направят едно и също нещо по едно и също време. Тази мисъл ми хрумна един следобед, докато седях, без да мога да мръдна, в огромно задръстване на магистралата „Тандженциале", която заобикаля централната част на Неапол и излиза на главната автострада, извеждаща на север към Рим. Aвтомобилите едва-едва пълзяха; тези от четирите платна се мъчеха с маневри да се вмъкнат в двете платна на отклонението в посока север. Отне ми около час да измина километър и половина, като се има предвид, че най-спешната работа на хората през този ден беше да стигнат до плажа. Пред подобен трафик всеки план за спешна евакуация изглежда безнадеждно оптимистичен.