Вулканът Везувий - отново заплаха

Везувий може отново да изригне както през 79 г. след Христа, когато е опустошил Помпей. Днес вулканът може да застраши живота на 700 000 души, ако се активизира отново, заявиха френски и италиански геолози, цитирани от Франс прес.

Вулканът не е изригвал от 1944 г. насам. За да се разбере дали подобен катастрофален сценарий е възможен, много важно е да се идентифицира видът магма, складирана на дълбочина 8-9 км, смятат изследователи, анализирали движението нагоре на магмата под кратера на Везувий през последните 20 000 години.

"Ако е магмата е като тази, предизвикала изригването на Везувий, което е довело до унищожаването на Помпей, в бъдеще може да се очаква много силно и следователно опасно изригване", заяви изследователят Бруно Скайе от Института по науки за Земята в Орлеан, Франция.

"Ако обаче магмата е с по-скоро базалтов състав, както при изригването през 1944 г., може да се стигне до ефузивен тип изригване, съпроводено с изтичане на лава, а това ще предизвика по-малко значими щети", допълни той.

Везувий е особен тип вулкан, който в миналото е свързван с експлозивен тип изригвания, които са били опустошителни, като например тези в Кракатоа в Индонезия през 1883 г. и в Пинатубо във Филипините през 1991 г. , но също така и с ефузивен тип изригвания.

Те са свързани с изтичане на лава и днес са често срещани в Хавай и на френския остров Реюнион. От 1631 г. до 1944 г. е имало стотици ефузивен тип изригвания, свързани с изтичане на лава, по подобие на онова, което днес се наблюдава в Стромболи в Сицилия.

Когато става дума за Везувий, сценарият, свързан със силно изригване, което може да е опустошително, не трябва да се изключва, смята Скайе. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".