Изригването на Санторини в древността е било по-голямо, отколкото се смяташе

Второто най-голямо вулканично изригване в историята на човечеството е било по-силно, отколкото се смяташе досега, заявиха учени. Голямото изригване на гръцкия остров Санторини през бронзовата ера е опустошило древни цивилизации в района. Пепел изглежда е хвърлила в мрак голяма част от Средиземноморието и вълни цунами са залели местни пристанища.

Като изследвали вулканични наноси на океанското дъно, учени установили, че при изригването на остров Санторини в Егейско море преди 3600 години са били изхвърлени 60 куб. км магма от кратера на вулкана. Ясно е, че става дума за изключително по рода си изригване, заяви Стивън Кери от университета в Роуд Айлънд, САЩ, съавтор на изследването. Въпросното изригване е напомняло това в Кракатоа, което е изхвърлило около 25 куб. км разтопени скали през 1883 г., като само за няколко часа е причинило смъртта на 40 000 жители на островите Ява и Суматра. Изригване с мащабите на това на остров Санторини може да има ужасни последствия за хората, живеещи в района.

Не са намерени трупове в съседното селище Акротири, което е било засипано с пепел така, както това се случило с Помпей през римската епоха. Селището предварително е било евакуирано. Огромни вълни обаче са опустошили пристанищата и крайбрежните райони. Наноси вследствие на вълни цунами са били открити на остров Крит и на западния турски бряг.

Докато е падала пепелта, район с площ най-малко 300 000 кв. км е бил в пълен мрак, уверяват авторите на изследването. Някои учени смятат, че с това изригване е свързан залезът на критско-минойската цивилизация. Други пък се опитват да свържат събитието с легендарното изчезване на Атлантида. Изригване е смятано за най-голямото събитие в Егейско море преди падането на Троя.