Марсианските вулкани не са угаснали

Три вулкана на Марс може да не са угаснали, а да дремят, показа изследване на вулканите на хавайските острови, комбинирано с изображения на Марс, съобщи "Лайв сайънс".

Хавайските острови на Земята са възникнали от вулкани, които са изригнали, докато земната кора се е хлъзгала над стълб от надигаща се магма, казва Джейкъб Блийчър, планетолог от Държавния университет на Аризона и от центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. Изследването на Блийчър подсказва, че на Марс може да става обратното. Откритията на Блийчър и колегите му са пубикувани в Journal of Geophysical Research, Planets.

Всеки от трите вулкана в платото Тарсис на Марс е широк около 300 км. Най-големият вулкан на Земята Мауна Лоа е широк само 97 км. Неотдавнашни изображения от марсохода на Европейската космическа агенция (ЕКА) "Марс експрес" подсказват, че марсианските вулкани са били активни през последните два милиона години и може все още да не са угаснали.

Пръснатите кратери близо до трите вулкана в Тарсис също показват, че е имало относително скорошни изригвания. Нови изображения от сондите на НАСА "Марс Одисей" и "Марс глоубъл сървейър", както и от "Марс експрес" на ЕКА са показали на астрономите, че трите марсиански вулкана имат сходен строеж. Всеки от тях обаче наскоро е изригнал по различни начини.

Това позволява на учените да определят времето на изригванията. Най-северният вулкан Аскреус монс е най-младият, а най-южният, наречен Арсиа монс, е най-старият. БТА