Откриха вулкан във вулкан

Група новозеландски геолози от държавната изследователска компания GNS Science и Оукландския университет (University of Auckland), откриха вулкан в кратера на друг вулкан, се съобщава в прессъобщение на GNS Science, цитирано от Bgfactor.

Според учените това е изключително рядко явление за Оукландския вулканичен район. Геолозите извършват изследователски сондирания на различни участъци в региона вече трета година. Целта им е по-добре да разберат вулканите и да се научат да предсказват тяхното изригване.

Панмур Бейзин (Panmure Basin) представлява кратер на вулкан, който е изригнал преди около 28 хиляди години. При оукландските вулкани след първото изригване магмата свършва и активността се прекратява, а структурата повече не се променя.

Геолозите пробиват в различни участъци три дупки с дълбочина 46 метра и анализират образците. Резултатите от сондирането показват, че в един от участъците под калта, запълнила кратера при повишаване на морското равнище, се намира вулканична шлака. Тя е разултат от активността на каноничен вулкан.

Не може да се каже кога ще изригне "погребания" вулкан, коментират изследователите. Възстановяването на геологичната история се усложнява от открит в друг участък дебел слой пепел (2,6 метра) с възраст 9000 години. По всяка вероятност голяма част от нея е попаднала в кратера след изригването на съседния вулкан Маунт Уелингтън.